2021. június

MEGSZŰNHET JÚLIUSTÓL A CSALÁDI KEDVEZMÉNY AZ ÉRETTSÉGIZETT GYERMEKEK UTÁN?

Tekintsük át, hogy milyen szempontok alapján kell megvizsgálni az érettségizett gyermekek utáni családi kedvezmény jogosultságot. Azoknak a munkavállalóknak, akiknek középiskolai végzős gyermekeik vannak, fontos tudniuk, hogy gyermekeik számára a tanév vége egyben a tanulói jogviszony végét is jelenti.

JÖNNEK A NAGY NEMZETKÖZI SZÁLLODALÁNCOK A BALATONHOZ: ELÉRTÜK AZT AZ ÁRSZINTET

Csak lassan indul újra a világ turizmusa: a prognózisok szerint 2024-re térhet vissza az a szint, ahol 2019-ben tartott az iparág. Globálisan népszerű a szaknyelven csak staycation-nek hívott biztonságos, belföldi utazás: ez a magyarországi vidéki szálláshelyeknél soha nem látott árakat hoz, ugyanakkor Budapest továbbra is megszenvedi a külföldi turisták hiányát. Arról azonban nincs szó, hogy a nagy szállodaláncok kivonulnának a magyar piacról, épp ellenkezőleg: újabb célpontokat keresnek például a vidéki nagyvárosokban és a Balaton térségében.

KÜLFÖLDÖN TERJESZKEDNE A CÉGED? MIRE FIGYELJ, MILYEN BUKTATÓK LEHETNEK?

A megfelelő, körültekintő előkészítésen és a mindenre kiterjedő tanácsadáson múlik a külföldi terjeszkedés sikere, amelyben már egyre több hazai cég gondolkodik. Ha egy vállalkozás Magyarországon már elérte a növekedési korlátait, akkor jó lépés a külföldi entitás létrehozása, esetleg meglévő cég felvásárlása. Számos olyan kérdés van azonban, amely megalapozott döntés nélkül kockázatokat hordoz magában.

MIÉRT ÉRI MEG VIDÉKEN VÁLLALKOZNI? MUTATJUK, MENNYI KEDVEZMÉNYT KAPHATUNK

Jelentős költségmegtakarítást érhet el egy beruházó az adózást és a munkabéreket tekintve azzal, hogy megfelelően választja ki a fejlesztése helyszínét - nem véletlen, hogy Budapest és az egyre inkább telítődő nyugat-magyarországi városok mellett gyakran jönnek szóba a keleti országrészek is a letelepedésnél. A Moore Hungary tanácsadó cég szakértője szerint számos szempont mérlegelésével hosszútávú előnyök érhetők el.

JÓL JÁR, AKI MAGYARORSZÁGRA HOZZA A CÉGÉT, DE HELYI SEGÍTSÉG NÉLKÜL LEHETETLEN ELINDULNI

Bár masszív a verseny a régiós országok között, nem tűnik úgy, hogy lankadna a beruházási kedv Magyarország iránt: a külföldi vállalatok folyamatosan érkeznek hazánkba, a szabályozói környezet pedig összességében kedvező - bár vannak nehézségek, például az, hogy több adminisztrációs felület csak magyarul érhető el. De hogy néz ki ez a folyamat „belülről”, egy, a külföldi cégek magyarországi letelepedését segítő tanácsadócég szemszögéből?

ÚJ SZEREPLŐ A MAGYAR TANÁCSADÓ ÉS KÖNYVVIZSGÁLÓ PIACON: VERSENYTÁRSAT KAP A BIG4?

Idén tavasszal új, nemzetközi hálózattal rendelkező tanácsadó cég jelent meg a magyar piacon, amely már rövid- illetve középtávon a Big 4 (Deloitte, KPMG, EY, PwC) alternatívája, az ötödik legnagyobb szereplő kíván lenni. A régóta kialakult magyar tanácsadói piacon a londoni központú Moore Global új branddel, de a hazai viszonyokat jól ismerő csapattal lép pályára. A Moore Hungary három alapító partnerét, Boross Ákost, Hajnal Pétert és Huth Gabriellát kérdeztük a tervekről, a közelmúlt történéseiről és a magyar tanácsadói piac sajátosságairól.

SZÉP KÁRTYA: ÉV VÉGÉIG FENNMARAD A KEDVEZŐ ADÓZÁS

A Széchenyi Pihenő Kártyára adott munkáltatói támogatás után a munkáltatónak év végéig csak 15% személyi jövedelemadót (Szja) kell fizetni, mivel szociális hozzájárulási adó (Szocho) sem merül fel. A munkabérhez viszonyítva ez azonos nettó értékre számítva 35%-os megtakarítást jelent a munkáltató részére – közölte a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég.