SAJTÓKÖZLEMÉNY

SZÉP KÁRTYA: ÉV VÉGÉIG FENNMARAD A KEDVEZŐ ADÓZÁS

A Széchenyi Pihenő Kártyára adott munkáltatói támogatás után a munkáltatónak év végéig csak 15% személyi jövedelemadót (Szja) kell fizetni, mivel szociális hozzájárulási adó (Szocho) sem merül fel. A munkabérhez viszonyítva ez azonos nettó értékre számítva 35%-os megtakarítást jelent a munkáltató részére – közölte a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég.

A napokban megjelent kormányrendelet értelmében a SZÉP Kártyára kedvező adózás mellett a második félévben is magasabb összegű rekreációs keretösszeg utalható – magyarázza Kocziha Andrea, a Moore Hungary adótanácsadási partnere. – Ez azt jelenti, hogy a fenti kedvezmények mellett költségvetési szerv esetén évi 400 ezer forint, minden más munkáltatónál évi 800 ezer forint adható béren kívüli juttatásként.

A keretösszegek a teljes idei évben változatlanok maradnak, azaz
  • szálláshely alszámlájára utalható támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint
  • vendéglátás alszámlájára utalható támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint,
  • szabadidő alszámlájára utalható támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint összegig minősül béren kívüli juttatásnak.
Változatlan az a szabály is, hogy ha a munkavállaló jogviszonya év közben kezdődik, vagy szűnik meg, akkor az adóévben a juttatás keretösszegét az adott munkáltatónál jogviszonyban töltött napokkal kell arányosítani.

Az említett értékhatárokat, vagy a rekreációs keretösszeg egyes alszámláinál meghatározott összegeket meghaladó támogatás „egyes meghatározott juttatásként” adóköteles. A határérték feletti rész 1,18-szorosa után a 15 százalék Szja mellett a 15,5 százalékos Szocho-t is meg kell fizetnie a munkáltatónak.

További változás, hogy mostantól kezdődően az év hátralévő időszakában adott reprezentáció és üzleti ajándékok adózása kedvezőbbé válik. Ezen termékek, szolgáltatások, vagy az üzletfeleknek adott utalványok értékének 1,18-szorosa után csak a 15 százalék Szja-t kell megfizetni, a 15,5 százalékos Szocho-t azonban nem.
 
A Moore Global
A több mint 110 évvel ezelőtt egy londoni irodából induló Moore Global ma a világ egyik vezető tanácsadó és könyvvizsgáló hálózata. A világ több mint 100 országában jelenlévő hálózat több mint 600 független irodával rendelkezik, munkatársainak száma meghaladja a 30 ezer főt. A csoport árbevétele a legutóbbi pénzügyi év során meghaladta a 3 milliárd dollárt.

A Moore Global szolgáltatásai 2021 márciusától a hazai piacon is közvetlenül elérhetőek. A Moore Hungary már induláskor is csaknem 100 fős szakértői csapatával a tanácsadási szolgáltatások teljes körét kínálja az üzleti, pénzügyi, adó- és számviteli tanácsadás, illetve a könyvvizsgálat területén.

Gyorsan változó világunkban a Moore stratégiai iránymutatással és praktikus tanácsokkal támogatja ügyfeleit a bonyolult szabályozói és változó piaci környezet, valamint iparági adottságok átlátásában és megértésében, ezen keresztül pedig a legjobb megoldások megtalálásában.

 
További információ
Kocziha Andrea
tel: +36 30 699 5173
e-mail:
andrea.kocziha@mooreglobal.hu