DINAMIKUS NÖVEKEDÉS ELŐTT A TŐKEFINANSZÍROZÁS MAGYARORSZÁGON

DINAMIKUS NÖVEKEDÉS ELŐTT A TŐKEFINANSZÍROZÁS MAGYARORSZÁGON

A Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021 című konferenciánk kiemelt programpontja volt Sipos Tompa Levente, az MFB Csoport vezérigazgatójának, valamint Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettesének panelbeszélgetése, melynek keretében a tőkefinanszírozás jelentőségéről beszélgettek.

Sipos-Tompa Levente, az MFB Csoport vezérigazgatója úgy vélekedett, hogy dinamikusan növekszik a hazai vállalati szektor. Csak a tavalyi évben a bank 1700 milliárd forintos új termékszerződést kötött, és ha az egész csoportot nézzük, akkor 2300 milliárd forint a növekmény.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a piacon 15%-os hitelbővülés várható idén, a bank terveiben pedig 12-15%-os növekedési ütem szerepel. Azt emelte ki a fejlesztési célú hitelek kapcsán, hogy a beruházások esetén egyre komolyabb probléma a munkaerőhiány. Az agráriumban várható kiemelkedő hiteligényét külön megemlítette, szerinte itt 700 milliárdos hiteligény is megjelenthetne a következő egy évben.

Sipos-Tompa Levente a tőkefinanszírozás jelentőségét két számmal érzékeltette: a banknál az 1700 milliárd forintos finanszírozás növekményből 700 milliárd forint volt a tőkefinanszírozás.

Átléptünk egy olyan határt, amikor már nemcsak fejlesztési bankról, hanem befektetési bankról is beszélünk - vélekedett az MFB vezérigazgatója. A tőkeágon még dinamikusabb növekedés lehet, mint a hitelben, mert önerő finanszírozására tudják használni az érintettek. Saját tevékenységük kapcsán hangsúlyozta, hogy türelmes pénzt adnak, amivel edukálják is a vállalkozásokat. "Olyan pénzcsapot nyitottak meg az állami szereplők, amelyek korábban nem álltak rendelkezésre" - érzékeltette.

Wolf László azt emelte ki egyik válaszában, hogy egyre nagyobb a verseny a tőkebefektetők között a jó befektetésekért. Számítások szerint 15 milliárd eurónyi forrás áll rendelkezésre tőkefinanszírozási megoldásokra Magyarországon, ami szerinte óriási tétel. "Vitatkoznék azzal az állítással, hogy nehéz ma Magyarországon tőkét kapni. A befektetők versenyeznek, ami csökkenti az elvárt hozamokat is" - mondta. Az OTP Bank vezérigazgató-helyettese azt is hozzátette, hogy az állami alapok jelenléte fontos az elvárt hozamok normalizálása érdekében.

"A tőkebefektetés és a kereskedelmi bankok közötti együttműködés nagyon fontos és mindenkinek megvan ebben a folyamatban a szerepe" - jelezte Wolf László.

A vezetői panelbeszélgetést követően Pető Gábor, a Moore Hungary ügyvezető igazgatója tartott előadást a hazai és nemzetközi vállalati hitel- és kötvénypiac aktualitásairól.