SZÉP KÁRTYA JUTTATÁSOK 2023.

SZÉP KÁRTYA JUTTATÁSOK 2023.

2011. óta létező béren kívüli juttatási forma a Széchenyi Pihenő Kártya (továbbiakban: SZÉP kártya), melynek adózási és felhasználási lehetőségeit ismét több ponton módosítják a 2023. évi veszélyhelyzeti intézkedések. A kártyához 2023.01.01-je óta egy alszámla tartozik, melynek egyenlege a korábban ismert felhasználási területek mindegyikére (szálláshely, vendéglátás, valamint szabadidő) fordítható.

A SZÉP kártyára vonatkozó adózási és felhasználási szabályokat az 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról (továbbiakban: Szja törvény), valamint a 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól című jogszabályok tartalmazzák.

A 237/2023. (VI. 19.) Korm. rendelet 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. közötti időszakban lehetőséget biztosít a SZÉP kártyára érkező összeg hideg élelmiszerre történő felhasználására, valamint a rekreációs keretösszegen felül 200.000 Ft juttatás biztosításának lehetőségét adja a munkáltatók kezébe kedvezményes adózási keretek között.
(
https://nav.gov.hu/ado/szja/A_SZEP-kartya-juttatas_kedvezo_valtozasai)


Hideg élelmiszer vásárlás

A Széchenyi Pihenő Kártya egyenlege 2023. augusztus 1. napjától 2023. december 31. napjáig hideg élelmiszer vásárlására is felhasználható azon üzletekben/üzletláncokban, amelyek elfogadóhelyi szerződést kötnek a SZÉP szolgáltatóval.
  • Nem csak az augusztus 1-jét követően átutalt összegek, hanem a korábban felhalmozott egyenleg is fordítható hideg élelmiszer vásárlására.
  • A vásárolható termékkör a 2022. évivel megegyező.
    (Pl.: élő állatok és állati termékek - hús és húskészítmények -, tejtermékek, növényi termékek -zöldség, gyümölcs -, kávé és tea, gabonából és egyéb magvakból készült termékek, zsír és olaj, valamint származékai, élelmiszer készítmények, só stb.)
  • Vegyiáru, alkohol és dohánytermék továbbra sem fizethető a SZÉP kártyával.
  • Kereskedőként elfogadóhelyi szerződést köthetnek a SZÉP szolgáltatóval élelmiszer jellegű boltok, zöldség- és gyümölcsárusok, húsboltok, pékségek, egyéb élelmiszer-kiskereskedők, valamint élelmiszer kiskereskedők. (Ismert üzletláncok, melyek biztosan elfogadják a SZÉP kártyát: ALDI, AUCHAN, CBA, COOP, Family Frost, G-ROBY, LIDL, PENNY, REÁL, SPAR.)


200 000 Ft juttatás Széchenyi Pihenő Kártyára az éves rekreációs keretösszegen felül

Ezzel egyidőben a 237/2023. (VI. 19.) kormányrendelet bővíti a béren kívüli juttatások körét:
  • A munkáltató által a munkavállaló részére 2023. augusztus 1. napjától 2023. december 31. napjáig a Széchenyi Pihenő Kártya számlájára az éves rekreációs keretösszegen felül, attól függetlenül utalt legfeljebb 200 000 Ft juttatás béren kívüli juttatásként biztosítható kedvezményes adózással.
  • Feltételek:
    • A NAV tájékoztatója alapján az utalás történhet egy összegben, vagy több részletben, azonban az utalások összértéke nem haladhatja meg a 200 000 Ft-ot.
    • A plusz juttatást nem szükséges a jogviszony arányában megállapítani. Akár egy napos jogviszony esetén is utalható a teljes 200 000 Ft kedvezményes adózással.
    • A 200 000 Ft-os határt kifizetőnként kell értelmezni, vagyis, ha a munkavállalónak az adott időszakban több munkáltatója van, vagy új munkaviszonyt létesít, a teljes 200 000 Ft összeget megkaphatja akár minden munkáltatótól is.

Miért támogathatjuk hatékonyan ezzel a lehetőséggel munkavállalóinkat?

Az a tény, hogy a SZÉP kártya egyenlege felhasználható hideg élelmiszer vásárlásra, felértékeli a juttatás hasznosságát a mindennapi életben, hiszen nem csak vendéglátó- és szálláshelyeken, vagy egyéb szabadidős tevékenységek végzésére használható, hanem a mindennapi megélhetést támogató juttatássá lép elő.
A lenti adózási szabályokat figyelembe véve, a munkavállaló számára adott bérköltségen nyújtható nettó juttatás jelentősen magasabb, mintha bérjellegű támogatással próbálnánk segíteni őket.
  • Amennyiben 200 000 Ft-ot tervezünk költeni minden munkavállalóra, akkor
    • bérjellegű juttatásként nettó 117.699 Ft-ot,
    • ezzel szemben SZÉP kártyára nettó 156.250 Ft-ot kaphatnak.
  • Amennyiben nettó 200 000 Ft-ot szeretnénk juttatni minden munkavállalónak, akkor
    • bérjellegű juttatásként 339.850 Ft-ba,
    • ezzel szemben SZÉP kártyára utalt juttatásként 256.000 Ft-ba kerülne.
Mivel a jelenlegi jogszabályok alapján a hideg élelmiszer vásárlási felhasználás csak 2023.12.31-ig lehetséges, így javasolt az utalást úgy időzíteni, hogy az összeg számlára érkezését követően még élni tudjanak a munkavállalók ezzel a kedvezményes lehetőséggel.


Hogyan biztosítható a rekreációs kereten felüli 200 000 Ft?

Megteheti a munkáltató, hogy az egyéb béren kívül juttatásokat figyelmen kívül hagyva hoz olyan munkáltatói döntést, mely szerint egyszeri, nagyobb összeget utal a munkavállalói SZÉP számláira (0-200 000 Ft).
  • A jogosultsági feltételek az egyenlő bánásód elvét figyelembe véve az egyéb béren kívüli juttatásokkal azonos módon meghatározhatóak (próbaidő, felmondási idő, részmunkaidő, munkakör stb.).
A már működő béren kívüli juttatási rendszerébe építi be a juttatás igénybevételének lehetőségét.
  • A korábban SZÉP kártyával nem rendelkező munkavállaló a változások miatt meggondolhatja magát, és az évben még rendelkezésére álló juttatási keretet mégis SZÉP kártyára kérheti.
  • A magas összegű juttatási keretet biztosító munkáltatók felülvizsgálhatják az igénylések adózását, és biztosíthatják munkavállaóiknak, hogy a plusz keretet kihasználva kedvezményesebb adózással vegyék igénybe keretüket a magasabb összegű nettó kifizetés érdekében.

SZÉP kártya közterhei
2023. évben béren kívüli juttatásnak minősülő, kedvezményes adózású juttatások:
  1. Az éves rekreációs keretösszegen felül, attól függetlenül utalt legfeljebb 200 000 Ft juttatás.
  2. Rekreációs keretösszeg – ebben 2023.01.01-jéhez képest nem történt változás:
A Széchenyi Pihenő Kártya korlátozott rendeltetésű fizetési számlára utalt 450 000 Ft/év (több juttatótól származóan együttesen, a munkaviszonyban töltött napok arányában).
Az 593/2022. Korm. rendelet értelmében 2023. január 1-jétől adózási szempontból a SZÉP-kártya zsebek összeolvadtak, így nem kell „zseb”-enkénti kereteket figyelni, az egyes alszámlák, és azok felhasználási korlátozása megszűnt.
  • A rekreációs keretösszeg esetében a béren kívüli juttatásnak minősülő összeg a munkaviszonyban töltött naptári napok számának arányában kerül megállapításra.
  • Az a munkavállaló, aki teljes évben munkaviszonyban állt a munkáltatóval (a belső szabályzatban meghatározott jogosultsági feltételek figyelembevételével), maximum évi 450 000 Ft kedvezményes rekreációs keretösszegre lehet jogosult.
  • Az a munkavállaló, aki 2023. évben 200 naptári napig állt munkaviszonyban, maximum 450 000 Ft/365 nap*200 nap = 246 575 Ft kedvezményes rekreációs keretösszegre lehet jogosult a jogviszonyára tekintettel.
  • Az Szja törvény alapján a munkavállalónak az adóévben a Széchenyi Pihenő Kártya alszámláira vonatkozó kereteit több juttatótól együttvéve kell figyelembe venni, vagyis, ha a munkavállaló az adóévben több munkáltatónál végez munkát, figyelemmel kell lenni arra, hogy az egyes munkáltatók által utalt összegek összeadódnak, és ezt szükséges vizsgálni adózás szempontjából.
  • Fenti példát folytatva, ha a munkavállaló nyilatkozata alapján már kapott 250 000 Ft juttatást SZÉP kártyájára az előző munkáltatójától, akkor maximum 450 000 Ft - 250 000 Ft = 200 000 Ft kedvezményes rekreációs keretösszeget kaphat kedvezményes adózás mellett.
  • A kettős feltétel vizsgálata során mindig az alacsonyabb összeg az irányadó arra vonatkozóan, hogy milyen összegű juttatás adható a munkavállalónak kedvezményes adózással.
  1. A béren kívüli juttatások után fizetendő közteher:
  • 15% személyi jövedelemadó + 13% szociális hozzájárulási adó

Felettes összeg - egyes meghatározott juttatás

2023. évben a rekreáció keretösszeg + maximum 200 000 Ft feletti, egyes meghatározott juttatásnak minősülő SZÉP juttatás adózása a következők szerint alakul:
  • kifizetett nettó összeg*1,18 adóalap növelővel számított 15% személyi jövedelemadó + 13 % szociális hozzájárulási adó
  • nettó 20 000 Ft kifizetés esetén: 20 000 Ft+(20 000 Ft*1,18*28%) = 26 608 Ft költséggel kell számolni.
 
Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése felmerül, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal.


 
A Moore Global
A több mint 110 évvel ezelőtt egy londoni irodából induló Moore Global ma a világ egyik vezető tanácsadó és könyvvizsgáló hálózata. A világ több mint 100 országában jelenlévő hálózat több mint 600 független irodával rendelkezik, munkatársainak száma meghaladja a 30 ezer főt. A csoport árbevétele a legutóbbi pénzügyi év során meghaladta a 3 milliárd dollárt.

A Moore Global szolgáltatásai 2021 márciusától a hazai piacon is közvetlenül elérhetőek. A Moore Hungary már induláskor is csaknem 100 fős szakértői csapatával a tanácsadási szolgáltatások teljes körét kínálja az üzleti, pénzügyi, adó- és számviteli tanácsadás, illetve a könyvvizsgálat területén.

Gyorsan változó világunkban a Moore stratégiai iránymutatással és praktikus tanácsokkal támogatja ügyfeleit a bonyolult szabályozói és változó piaci környezet, valamint iparági adottságok átlátásában és megértésében, ezen keresztül pedig a legjobb megoldások megtalálásában.




 
Kövessen minket a LinkedIn-en is további friss hírekért!