TRANSZFERÁR ADATSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG

TRANSZFERÁR ADATSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG

Tisztelt Ügyfelünk!
 
Szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy a korábbi hírlevelünkben leírtaknak megfelelően a 2022. december 31. után benyújtott társasági adóbevallásban már transzferár adatszolgáltatási kötelezettség fogja terhelni a vállalkozásokat a kapcsolt vállalkozásaikkal folytatott tranzakciók szokásos piaci árának meghatározásával kapcsolatban.
 
A 2022. adóévre vonatkozó 2229-es nyomtatvány még nem érhető el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján, azonban tájékoztatni szeretnénk Önöket, hogy a 2229EUD nyomtatvány nemrég közzétett legújabb verziója már tartalmazza az adatszolgáltatás teljesítésére vonatkozó kötelezettséget. Bár a 2229EUD nyomtatvány a társasági adóalanyok egy szűkebb körére vonatkozik, azonban tekintettel arra, hogy a 2229EUD nyomtatvány a 2229-es nyomtatványhoz képest hasonló adattartalommal bír, ezért a transzferár adatszolgáltatásra vonatkozó rész megfelelő kiindulási alapot jelenthet a transzferár adatszolgáltatási kötelezettségre való felkészülésben.
 
A csatolt nyomtatványmintának megfelelően az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez az adózóknak az ATP-01 és az ATP-KV lapokon szereplő adatokat kell majd megadni. Az ATP-01-es lapon az adott ügyletre vonatkozó adatokat, míg az ATP-KV lapon - az ATP-01-es lapon szerepeltetett ügylethez kapcsolódóan - a kapcsolt vállalkozásokkal összefüggő adatokat kell kitölteni.
 
Tekintettel arra, hogy az ATP-01 lapon az adott ügyletre vonatkozó szokásos piaci ár tartományát is meg kell majd adni, ezért kiemelt jelentőséggel fog bírni, hogy a 2022. évi transzferár dokumentáció a 2022. évi társasági adóbevallás benyújtásának határidejéig elkészüljön.
 
Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen további kérdésük merülne fel, vagy amennyiben segítségre lenne szükségük a transzferár adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésében, kérjük, forduljanak hozzánk bizalommal.

 
További információ
Kocziha Andrea
tel: +36 30 699 5173
e-mail:
andrea.kocziha@mooreglobal.hu