MÓDOSULTAK A FELJESZTÉSI ÉS ENERGIAHATÉKONYSÁGI ADÓKEDVEZMÉNY SZABÁLYAI

MÓDOSULTAK A FELJESZTÉSI ÉS ENERGIAHATÉKONYSÁGI ADÓKEDVEZMÉNY SZABÁLYAI

Támogatási térkép változása – intenzitási mértékek módosulása
Fontos változás a magyar állam által nyújtható állami támogatások – így az állami támogatásnak minősülő adókedvezmények – területén, hogy 2022. január 1-jétől új regionális támogatási térképet fogadott el az Európai Bizottság. Ennek megfelelően a magyar jogalkotó 2022. március 21-i hatállyal úgy módosította a fejlesztési és energiahatékonysági társasági adókedvezmények szabályait, hogy azok a megváltozott támogatási intenzitásokat tükrözzék.
 
A legfontosabb változás, hogy Budapest és Pest-megye két külön támogatási régióvá válik. Ennek megfelelően az összes Pest-megyei településen 50% lehet a támogatási intenzitás a nagyvállalatok számára, a korábbi, településtől függő 20 és 35%-os támogatási intenzitás helyett. Nem változott, hogy Budapesten fejlesztési adókedvezményt csak kis- és középvállalkozások vehetnek igénybe és csak 20%-os támogatási intenzitással. A 2022-2027-ig tartó időszakban Pest, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld és a Dél-Alföld régiókban 50%-os, Közép-Dunántúlon és Nyugat-Dunántúlon 30%-os lehet a támogatási intenzitás.
 
Az energiahatékonysági adókedvezmény tekintetében Budapesten nem változott a 30%-os támogatási intenzitás, a többi régióban 35-ről 45%-ra növekszik az energiahatékonyságot növelő beruházások, fejújítások támogatási intenzitása, amely kis- és középvállalkozások esetén tovább növelhető.
 
Fejlesztési adókedvezmény
A fejlesztési adókedvezmény területén a támogatási intenzitások változásán túl fontos megemlíteni, hogy megszűnik önálló támogatási jogcímként a jelenértéken legalább 6 milliárd forint értékű beruházás, illetve jelenértéken legalább 3 milliárd forint értékű munkahelyteremtést szolgáló beruházás, amelyet eddig termék-diverzifikációt eredményező induló beruházásnak vagy új eljárási innovációt eredményező induló beruházásnak minősülő beruházáshoz vehetett igénybe nagyvállalkozás Pest megye egyes településein történő megvalósítás esetén.
 
Az új szabályok szerint egyetlen támogatási jogcím esetén sem feltétel a jövőben, hogy a beruházás új gazdasági tevékenység végzésére irányuló induló beruházásnak minősüljön, de továbbra is csak az induló beruházások támogathatóak mindegyik jogcím esetén.
 
Főszabályként az új rendelkezéseket azokra a beruházásokra lehet alkalmazni, amelyre az adózó 2022. március 21-én vagy azt követően tett bejelentést, nyújtott be kérelmet az érintett hatósághoz, de amennyiben az adózó 2021. december 31-ét követően nyújtotta be a bejelentést, kérelmet, de azt 2022. március 21-ig a hatóság nem vette nyilvántartásba, illetve nem engedélyezte, akkor erre az adókedvezményre már az új szabályokat kell alkalmazni.
 
A Covid-helyzet gazdasági hatásaival kapcsolatos könnyítés, hogy a jövőben nem minősül nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak az a vállalkozás, amely 2020. január 1. és 2021. december 31. között került nehéz helyzetbe, de ezt megelőzően nem volt nehéz helyzetben. Az ilyen cégek a változásnak köszönhetően igénybe vehetik a fejlesztési adókedvezményt, illetve az előbb említett 2 éves időszakban nehéz helyzetbe került vállalkozástól beszerzett tárgyi eszköz, támogatható immateriális jószág értékét elszámolható költségként vehetik figyelembe az adózók.
 
Habár már 2022. január 1-től hatályos, de témáját illetően mégis ide tartozó változás, hogy kedvezőbbé váltak a fejlesztési adókedvezmény szabályai a kis- és középvállalkozások számára:
  • Kisvállalkozások már jelentértéken legalább 50 millió Ft (korábban: 200 millió Ft) értékű beruházásra is igénybe vehetik az adókedvezményt.
  • Középvállalkozások pedig már jelenértéken 100 millió Ft (korábban: 300 millió Ft) értékű beruházásnál is élhetnek a kedvezménnyel.
  •  
Energiahatékonysági adókedvezmény
Az energiahatékonysági adókedvezmény szabályait a támogatási intenzitások fent említett módosításán túl a törvénymódosítás két tekintetben érintette: a fejlesztési adókedvezményhez hasonlóan itt is módosult a nehéz helyzetben lévő vállalkozás fogalma, illetve új lehetőség, hogy az új rendelkezéseket a törvénymódosítás márciusi hatálybalépését megelőzően, de már 2022-ben megkezdett beruházások, felújítások tekintetében is lehet alkalmazni.
 
Amennyiben kérdése, megjegyzése merülne fel a fentiekkel kapcsolatban, vagy érintik Önöket a változó jogszabályok, a Moore Hungary adótanácsadó csapata készséggel áll rendelkezésükre.


 
A Moore Global
A több mint 110 évvel ezelőtt egy londoni irodából induló Moore Global ma a világ egyik vezető tanácsadó és könyvvizsgáló hálózata. A világ több mint 100 országában jelenlévő hálózat több mint 600 független irodával rendelkezik, munkatársainak száma meghaladja a 30 ezer főt. A csoport árbevétele a legutóbbi pénzügyi év során meghaladta a 3 milliárd dollárt.

A Moore Global szolgáltatásai 2021 márciusától a hazai piacon is közvetlenül elérhetőek. A Moore Hungary már induláskor is csaknem 100 fős szakértői csapatával a tanácsadási szolgáltatások teljes körét kínálja az üzleti, pénzügyi, adó- és számviteli tanácsadás, illetve a könyvvizsgálat területén.

Gyorsan változó világunkban a Moore stratégiai iránymutatással és praktikus tanácsokkal támogatja ügyfeleit a bonyolult szabályozói és változó piaci környezet, valamint iparági adottságok átlátásában és megértésében, ezen keresztül pedig a legjobb megoldások megtalálásában.


 
További információ
Kocziha Andrea
tel: +36 30 699 5173
e-mail:
andrea.kocziha@mooreglobal.hu