Üzletértékelés és pénzügyi modellezés


A pénzügyi modellekre támaszkodva kritikus döntéseket hoznak a vállalkozások tulajdonosai és menedzsmentje, legyen szó akár egy vállalati tranzakció értékeléséről, vagy stratégiai tervezésről.
A Pénzügyi Tanácsadás kiemelt feladata a vállalat- és üzletértékelések készítése, valamint a pénzügyi modellezés. Üzletágunk olyan testre szabott pénzügyi modelleket készít, amely megoldásokat kínál a vállalkozások és más finanszírozók számára.

A testre szabott modelljeink nagy előnye, hogy az outputot az Ügyfél igényei szerint alakítjuk. Érzékenység vizsgálatra alkalmas modelleket készítünk, melyek biztosítják, hogy a vállalatnak egy olyan pénzügyi modellje legyen, amelyre döntései során magabiztosan támaszkodhat.
Értékelésre lehet szükség az alábbi esetekben:
  1. Kritikus stratégiai döntéshozatal támogatása érdekében (például akvizíció, vagy értékesítés)
  2. A részvényesek vagy üzleti partnerek közötti viták rendezése esetén
  3. Az operatív menedzsment alapvető részeként: a portfólió teljesítményének figyelemmel kísérése érdekében, vagy a részvényesi érték maximalizálása miatt.
Az értékelés összetett és ellentmondásos téma, hiszen minden vállalkozás egyedi és eltérő versenynyomásnak van kitéve. Bármely vállalat vagy eszköz értéke elválaszthatatlanul kapcsolódik a vállalat által megtermelt jövőbeli jövedelemhez.

Az értékeléshez mélyreható megértés szükséges, magáról az értékelendő vállalkozásról, vagy eszközcsoportról, arról a piacról, ahol a vállalkozás működik, valamint az iparági versenyről, az erősségekről és gyengeségekről.  Az értékelés egyaránt megköveteli a pénzügyi és a nem pénzügyi információk elemzését, valamint emellett egyéb tényezők, mint a jogi és szabályozási környezet értékelését.
Széleskörű tapasztalattal rendelkezünk a vállalatok és az eszközök értékelésében számos iparágban.

 

Vállalat- és üzletértékelés

Az üzletértékelés során a tanácsadó az üzletrész/vállalat/részvénycsomag valós piaci értékét becsüli meg. Szakembereink független értékelési tanácsadással támogatják a tranzakcióhoz, hitelekhez kapcsolódó döntéshozatalt. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a legmegfelelőbb értékelési módszert a megbízóval egyeztetve válasszuk ki.

 

Immateriális javak értékelése

Az immateriális javak, mint például licensz, márkanév, vagy know-how értékelése fontos lehet egy vállalat életében, hiszen az értékelés által a vállalat több szempontból is kedvezőbb helyzetbe kerülhet.

 

Pénzügyi modellezés és felülvizsgálat

A hatékonyan működő pénzügyi modell elengedhetetlen részét képezi a társaság jövőtervezésének, a stratégiai és finanszírozási döntések hatásainak mérésének.
A pénzügyi modell felülvizsgálatára időről-időre szükség van. Nemcsak az adott társaság saját döntései miatt, hanem külső, hatósági, törvényi és egyéb intézményi előírások miatt is szükséges lehet.

 

Szakértői tevékenység gazdasági vitákban

Megfelelő pénzügyi, gazdasági elemzésekkel és adatokkal történő alátámasztottság mellett vállaljuk a gazdasági vitákban történő állásfoglalások készítését. Ezek a projektek speciális értékelési tevékenységet foglalnak elsősorban magukban (pl. elmaradt haszon vagy a kárérték megállapítása).

Kapcsolat