M&A tanácsadás


Az egyesülések és felvásárlások minden vállalkozás életében fontos mérföldkőnek számítanak. Összetettek, jelentős idő befektetést igényelnek, és jelentős kockázatokat hordozhatnak magukban, de jelentős haszonnal is járhatnak.
A Moore Hungary Pénzügyi Tanácsadás üzletága segíti ügyfeleit a tranzakcióval járó feladatok (pénzügyi átvilágítás, illetve kapcsolódó egyéb szolgáltatások) koordinálásában és végrehajtásában, mind vevői, mind eladói oldalon egyaránt.

A tranzakciós tanácsadás során nemzetközileg elfogadott módszerekkel dolgozunk, miközben folyamatosan biztosítjuk a projektmenedzsmentet. A Pénzügyi Tanácsadás üzletág által nyújtott pénzügyi átvilágítás bővülhet adózási és jogi átvilágítással is, melyben a többi üzletág nyújt segítséget.
Munkánk során a felmerülő és lehetséges kockázatok felismeréséről és kezeléséről kiemelten gondoskodunk. Ügyfeleinkkel együttműködve felkutatjuk és értékeljük a potenciális befektetőket/ felvásárlási célpontokat.
Professzionális szakmai tanácsadással állunk ügyfeleink rendelkezésére a teljes tranzakciós folyamat során, a stratégia kidolgozásától egészen a tranzakció zárása utáni feladatok kezeléséig.

A Moore Hungary biztosítja ügyfelei részére a folyamat bizalmas jellegét. Csapatunk nagy tapasztalattal rendelkezik a tranzakciós tanácsadásban és az ügyfelek támogatásában, az egyesülési és felvásárlási tranzakciók tervezésében, a tárgyalásban és a lebonyolításban.

Kiemelt feladataink tranzakciós tanácsadás során:

 

Befektető/k vagy célpont keresése

A Moore Hungary Pénzügyi Tanácsadási csapata segít a vásárlási szándékkal rendelkezők részére a potenciális célpontok felkutatásában.
Az eladási szándékkal rendelkező ügyfelek esetén segítünk a potenciális befektetők definiálásában és a potenciális befektetőkkel való kapcsolatfelvételben.

 

Pénzügyi átvilágítás

A tranzakciós tanácsadás egyik legfontosabb eleme az átvilágítás. Vevői és eladói szempontból egyaránt fontos azoknak a kockázatoknak és lehetőségeknek a feltárása, melyet a vizsgált társaság működése hordoz magában, s az olyan kockázatok felderítése, amelyek megakadályozhatják a tranzakció létrejöttét, vagy hatással lehetnek az értékelésre vagy a tárgyalási pozícióra.
A pénzügyi átvilágítás során megvizsgáljuk a céltársaság működését és stratégiáját, számviteli és pénzügyi adatait. Adó- és jogi tanácsadó részlegünk közreműködésével a pénzügyi mellett, igény esetén jogi és adóátvilágításra is van lehetőség.

 

Üzleti terv készítése

Az üzleti tervek készítése során feladatunk annak leírása, hogy a vállalkozás a jelenlegi állapotából, működéséből hova és milyen módon szeretne eljutni. A tervezés során a vállalkozás múltbeli tevékenységéből kiindulva, a hosszú távú stratégiával összehangolva jelöljük ki a vállalkozás középtávú célterületeit, és a célok megvalósításának módjait.
A megfelelően összeállított üzleti terv és pénzügyi modell alkalmas:
  • a tulajdonosok elvárásainak rögzítésére;
  • a vezetés piaci várakozásainak rögzítésére;
  • a vállalat cash flowjának, illetve eredményességének bemutatására és prezentálására;
  • a vállalatvezetés teljesítményének mérésére;
  • érzékenység-vizsgálatok elvégzésére;
  • külső finanszírozó felekkel folytatott tárgyalások lebonyolítására;
  • tulajdonosi kör lehetséges cseréjét/ bővítését szolgáló tranzakciós folyamatra történő felkészülésre.

 

Vállalat- és üzletértékelés

Az üzletértékelés a tranzakciós folyamat során az értékesítésre szánt vagy felvásárolni kívánt vállalat/üzletrész/ részvénycsomag valós piaci értékét becsüli meg.
Szakembereink a megbízóval egyeztetve választják ki a legmegfelelőbb értékelési módszert a feladatok ellátása során. Az üzletértékeléseket a nemzetközi szabványok szerint végezzük: cash flow alapon, illetve egyéb módszerekkel (pl. eszközértékelés).
Munkánk tárgya lehet működő vállalat, vagy jelentős értéket képviselő eszközök csoportja is.

 

Szerződéses tárgyalásokon való részvétel

A tárgyalásokon való részvétellel szakembereink segítik a Moore Hungary ügyfeleit a tranzakcióval kapcsolatos kockázati tényezők kezelésében, és a tranzakció megfelelő időintervallumban történő lezárásában.

Kapcsolat