SAJTÓKÖZLEMÉNY

MUNKÁLTATÓI AJÁNDÉK: ÍGY ÉRI MEG LEGINKÁBB

Számos kedvező adózású vagy akár adómentes megoldás is választható

A hazai vállalkozások egyre szélesebb körében jellemző gyakorlat, hogy nem csupán év végén, hanem kiemelt évközi alkalmakkor, így például húsvétkor is megajándékozzák dolgozóikat. Az idei ajándékok körét a jelenlegi járványhelyzet és az aktuális adójogszabályok egyaránt alapvetően befolyásolják – hívja fel a figyelmet a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég.

Amennyiben az ajándékokra egy meghatározott keretösszeg áll rendelkezésre, az adott vállalkozásnak mindenképpen célszerű olyan lehetőséget választani, amely kedvezőbb közteher mellett valósítható meg, ily módon is növelve a munkavállalónak jutó értéket.


Alapesetben az ajándék munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül, ez pedig akár megduplázhatja az ajándékozó költségét – mutat rá Kocziha Andrea, a Moore Hungary adótanácsadási partnere. – Ha azonban az ajándék besorolható az egyes meghatározott juttatások körébe, az ajándék értéke után a kifizetőnek csupán 35,99 százalékos összesített adó- és járulékfizetési kötelezettsége keletkezik.”

Egyes meghatározott juttatásnak minősül a csekély értékű ajándék a munkavállalók és hozzátartozók részére. A csekély értékű ajándék személyenként évi egy alkalommal, a minimálbér 10 százalékáig (16.740 Ft) adható. Csekély értékű ajándék lehet termék, szolgáltatás, vagy ezekre beváltható utalvány, feltéve, hogy az csak konkrét termékre, szolgáltatásra fordítható és pénzre nem váltható.

Céges rendezvényen a kifizető ennél jóval magasabb összegű, a minimálbér 25 százalékáig terjedő (41.850 Ft) egyedi értékű ajándéktárgyat is adhat „egyes meghatározott juttatásként”, amennyiben a rendezvény jellege vendéglátás vagy szabadidős program. Fontos kritérium, hogy az ajándék ez esetben nem lehet utalvány, és az ajándéktárgyat a rendezvényen át is kell adni.

Céges rendezvényt a jelenlegi covid-veszélyhelyzetben is lehet tartani – online formában. Online rendezvényen a NAV tájékoztatása szerint elegendő, ha az ajándékot csak „szóban” adják át, azaz közlik, hogy mi a juttatás tárgya és az hogyan érhető el. A megajándékozott pedig azt később kézbesítéssel vagy a kifizetőtől személyesen is átveheti.

Adómentes ajándékozásra a munkáltatónak ugyan nincs lehetősége, de pandémia idején különösen motiváló lépés lehet, ha a munkáltató húsvét alkalmából új, munkavégzéshez szükséges eszközöket biztosít a munkavállalók részére. Ez esetben az eszköz ugyan a munkáltató tulajdona marad, de azt a dolgozó használhatja a munkavégzés során, sőt részben magáncélra is. Ilyen juttatás lehet például egy új computer, egér, egérpad, laptop-táska, egy értékes toll vagy mobil telefonkészülék, de a sor még hosszan folytatható” – tette hozzá Kocziha Andrea.
 
A Moore Global
A több mint 110 évvel ezelőtt egy londoni irodából induló Moore Global ma a világ egyik vezető tanácsadó és könyvvizsgáló hálózata. A világ több mint 100 országában jelenlévő hálózat több mint 600 független irodával rendelkezik, munkatársainak száma meghaladja a 30 ezer főt. A csoport árbevétele a legutóbbi pénzügyi év során meghaladta a 3 milliárd dollárt.

A Moore Global szolgáltatásai 2021 márciusától a hazai piacon is közvetlenül elérhetőek. A Moore Hungary már induláskor is csaknem 100 fős szakértői csapatával a tanácsadási szolgáltatások teljes körét kínálja az üzleti, pénzügyi, adó- és számviteli tanácsadás, illetve a könyvvizsgálat területén.

Gyorsan változó világunkban a Moore stratégiai iránymutatással és praktikus tanácsokkal támogatja ügyfeleit a bonyolult szabályozói és változó piaci környezet, valamint iparági adottságok átlátásában és megértésében, ezen keresztül pedig a legjobb megoldások megtalálásában.

 

 
További információ
Kocziha Andrea
tel: +36 30 699 5173
e-mail:
andrea.kocziha@mooreglobal.hu