A MUNKÁLTATÓ LEGFONTOSABB TUDNIVALÓI AZ EURÓPAI PARLAMENTI ÉS HELYI ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOKHOZ KAPCSOLÓDÓ MUNKAVÁLLALÓI KEDVEZMÉNYEKRŐL

A MUNKÁLTATÓ LEGFONTOSABB TUDNIVALÓI AZ EURÓPAI PARLAMENTI ÉS HELYI ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOKHOZ KAPCSOLÓDÓ MUNKAVÁLLALÓI KEDVEZMÉNYEKRŐL

A választási eljárásról szóló törvény értelmében a választás lebonyolításában részt vevő munkavállalók, szavazatszámláló bizottsági tagok (továbbiakban: SZSZB tag), a szavazást követő napon mentesülnek a jogszabályban előírt munkavégzési kötelezettség alól. Ezen a napon távolléti díj illeti meg őket, amelyet a munkáltató köteles megfizetni. A munkáltató a választási szerv tagját megillető távolléti díj és járulékai megtérítését a szavazatszámlálást követő öt napon belül igényelheti a helyi választási irodától.

A megtérítési kérelem beérkezésének határideje 2024. június 14. (péntek) 16:00 óra. Az ezt követően beérkezett kérelmek már elutasításra kerülnek.

A megtérítési kérelem benyújtásának folyamata:
  • az a munkavállaló, aki SZSZB tagként munkát végzett 2024.06.09-én a választásokon, a jegyző által kiállított igazolással tudja azt igazolni a munkáltatója felé.
  • a munkáltatónak az igazolás átvétele után „Kérelem minta távolléti díjhoz” nevű nyomtatvány kitöltése szükséges, mely elérhető itt: Helyi önkormányzati választások - Nemzeti Választási Iroda (valasztas.hu).
    Ezt követően a kitöltött kérelem és a munkáltató által készített jövedelemigazolás együttes benyújtása szükséges a helyi jegyző felé, aki előzetesen az igazolást kiállította.
  • A határidő rövidsége miatt a benyújtást javasolt személyesen intézni, a jegyző felé történő két példány eljuttatásával. Esetenként lehetőség van AVDH-val hitelesített elektronikus benyújtására is, de előzetesen erről mindig érdeklődni kell a helyi jegyzőnél. A jegyző hatásköre eldönteni, hogy elektronikus benyújtást fogad-e, így területenként eltérő lehet a szabályozás.
 
Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése felmerülne, kérjük, forduljon bizalommal tanácsadó kollégáinkhoz. 
A Moore Global
A több mint 110 évvel ezelőtt egy londoni irodából induló Moore Global ma a világ egyik vezető tanácsadó és könyvvizsgáló hálózata. A világ több mint 100 országában jelenlévő hálózat több mint 600 független irodával rendelkezik, munkatársainak száma meghaladja a 30 ezer főt. A csoport árbevétele a legutóbbi pénzügyi év során meghaladta a 3 milliárd dollárt.

A Moore Global szolgáltatásai 2021 márciusától a hazai piacon is közvetlenül elérhetőek. A Moore Hungary már induláskor is csaknem 100 fős szakértői csapatával a tanácsadási szolgáltatások teljes körét kínálja az üzleti, pénzügyi, adó- és számviteli tanácsadás, illetve a könyvvizsgálat területén.

Gyorsan változó világunkban a Moore stratégiai iránymutatással és praktikus tanácsokkal támogatja ügyfeleit a bonyolult szabályozói és változó piaci környezet, valamint iparági adottságok átlátásában és megértésében, ezen keresztül pedig a legjobb megoldások megtalálásában. 
Kövessen minket a LinkedIn-en is további friss hírekért!