TRANSZFERÁR MÓDOSÍTÁSOK

TRANSZFERÁR MÓDOSÍTÁSOK

Jelen tájékoztatónkban a nyári adótörvény módosításokkal bevezetett legfontosabb új transzferár szabályokra szeretnénk felhívni a figyelmüket, melyeket már a 2022. évben kezdődő adóév kapcsán is alkalmazni kell.

Új adatszolgáltatási kötelezettség
A változások közül kiemelendő, hogy a transzferár nyilvántartási kötelezettség alá tartozó társaságok a transzferár dokumentáció elkészítése mellett, a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggésben már a társasági adóbevallásukban is adatszolgáltatásra lesznek kötelezettek, melynek következtében naptári éves adózók esetében az adóévet követő év május 31-éig meg kell majd adni a transzferár rendelet által meghatározott adatokat.

A részletszabályokat tartalmazó rendelet egyelőre még nem jelent meg, de az már most megállapítható, hogy kiemelt jelentősége lesz annak, hogy a 2022. évi transzferár nyilvántartás gyakorlatilag 2023. május 31-e előtt elkészüljön annak érdekében, hogy alapul tudjon szolgálni a fenti adatszolgáltatásnak.

Interkvartilis tartomány alkalmazási kötelezettsége
A szokásos piaci ár, ártartomány adatbázissal (pl. Amadeus) vagy más, az adóhatóság által ellenőrizhető adatokból (pl. belső összehasonlító adatok) történő meghatározása esetén kötelező lesz az interkvartilis tartomány alkalmazása. Tekintettel arra, hogy a korábbiakban voltak olyan esetek, ahol a teljes piaci ártartomány, - azaz a minimum és a maximum érték közötti sáv egésze - elfogadható volt a szokásos piaci ár meghatározása során, ezért ezen új szabály bevezetése a jövőben jelentősen megnehezítheti a transzferár vizsgálatát és adóalap-kiigazításokat eredményezhet.

Alkalmazott ár kiigazítása - Medián alkalmazása
Amennyiben a felek által alkalmazott ellenérték beleesik a szokásos piaci ár tartományába, akkor transzferár kiigazítás nem szükséges, az ellenérték szokásos piaci árnak tekintendő. Amennyiben azonban az alkalmazott transzferár eltér a szokásos piaci ártartománytól, akkor főszabály szerint az adóalap-kiigazítást a medián értékre kell megtenni. Ez alól kivételt jelent, ha az adózó igazolja, hogy a szokásos piaci tartományon belül egy, a mediántól eltérő érték felel meg a legjobban a vizsgált ügyletnek, amely esetben szokásos piaci árként a medián helyett ezt az értéket kell figyelembe venni.

Magasabb összegű bírságok
A transzferár-nyilvántartási kötelezettség megsértésével kapcsolatos mulasztási bírság maximálisan kiszabható mértéke 5 millió Ft-ra, az ismételt jogsértés esetén kiszabható bírság maximuma pedig 10 millió Ft-ra nő a korábbiakban alkalmazott 2 illetve 4 millió Ft-ról.

Látható tehát, hogy jelentős változások és szigorítások léptek életbe a transzferárazás területén, melyek előre vetítik, hogy a következő években továbbra is kiemelt terült lesz a transzferárazás az adóhatósági ellenőrzések során (ezt a NAV által kiadott 2022-es ellenőrzési terv is alátámasztja). Ennek eredményeként pedig egyre fontosabb lesz a gyors, precíz, megbízható és szakmailag kiemelkedő munka a transzferár nyilvántartás készítése kapcsán.

A Moore Hungary Tax Advisory Kft. adózási szakemberei készséggel segítenek az új kötelezettségekre történő felkészülés kapcsán; keressenek minket bizalommal!


 
A Moore Global
A több mint 110 évvel ezelőtt egy londoni irodából induló Moore Global ma a világ egyik vezető tanácsadó és könyvvizsgáló hálózata. A világ több mint 100 országában jelenlévő hálózat több mint 600 független irodával rendelkezik, munkatársainak száma meghaladja a 30 ezer főt. A csoport árbevétele a legutóbbi pénzügyi év során meghaladta a 3 milliárd dollárt.

A Moore Global szolgáltatásai 2021 márciusától a hazai piacon is közvetlenül elérhetőek. A Moore Hungary már induláskor is csaknem 100 fős szakértői csapatával a tanácsadási szolgáltatások teljes körét kínálja az üzleti, pénzügyi, adó- és számviteli tanácsadás, illetve a könyvvizsgálat területén.

Gyorsan változó világunkban a Moore stratégiai iránymutatással és praktikus tanácsokkal támogatja ügyfeleit a bonyolult szabályozói és változó piaci környezet, valamint iparági adottságok átlátásában és megértésében, ezen keresztül pedig a legjobb megoldások megtalálásában.


 
További információ
Kocziha Andrea
tel: +36 30 699 5173
e-mail:
andrea.kocziha@mooreglobal.hu