SAJTÓKÖZLEMÉNY

ADÓÉV ELEJÉHEZ KAPCSOLÓDÓ TEENDŐK A KIFIZETŐK ÉS A MAGÁNSZEMÉLYEK SZÁMÁRA

A magánszemélyek adókötelezettségét érintő teendők száma év elején megsokszorozódik.

Ez köszönhető annak, hogy le kell zárni a 2021-es adóévet, adatot kell szolgáltatni az adóhatóság részére a bevallási tervezet elkészítéséhez, fel kell készülni a januári bér számfejtésére továbbá a magánszemélyeknek, vállalkozóknak is párhuzamosan át kell gondolniuk a 2022-re vonatkozó nyilatkozatok tartalmát és következményeit.

Ezek közül a többeket érintő kötelezettségeket foglaltuk csokorba.

A munkáltatókat/ kifizetőket érintő feladatok
  • 2022. január 31-éig köteles a munkáltató, kifizető a 2021-ben teljesített kifizetéseiről, juttatásairól az összesített igazolást (M30) kiállítani és a magánszemélynek átadni.
  • Amennyiben a munkáltató az összesített igazolás, illetve a kifizető a kifizetésről szóló igazolás kiállítását követően tárja fel, hogy a magánszemély adóelőlegét, adóját nem a törvényben meghatározottak szerint állapította meg és vonta le, a feltárt hibát nyilvántartásba kell vennie és a magánszemély adóazonosító számának feltüntetésével 15 napon belül bejelentést kell tennie (’AJK nyomtatványon) a magánszemély állami adóhatóságához az adókülönbözet összegéről, a kifizetés jogcíméről, valamint a kifizetésről szóló igazolás kiállításának időpontjáról.
  • A gyermeket nevelők adóvisszatérítés-előlegének kiutalása érdekében a 2021-es adóévre vonatkozó adatszolgáltatás határideje 2022. január 20-ára módosult. Eddig az időpontig kell adatot szolgáltatni többek között, a „NYESZ” számláról; a hitelintézetnek, befektetési szolgáltatóknak az értékpapír ügyletekről; ellenőrzött tőkepiaci ügyletekről és a tartós befektetésből származó jövedelmekről, a kifizetőnek a társas vállalkozás jegyzett tőkéje saját tőke terhére történő felemeléséről és más értékpapír jövedelmekről; a kedvezményezett részesedéscsere révén a magánszemélynek juttatott értékpapírról, az értékpapírra vonatkozó jog révén megszerzett jövedelemről. Az adókedvezményre jogosító igazolásokról is adatot kell szolgáltatni az adóhatóság részére, de a kedvezmény érvényesítésére jogosító igazolásokat továbbra is 2022. február 15-éig kell a magánszemélyek részére kiadni.

Magánszemélyeket érintő feladatok
  • Adóelőleg az önálló tevékenység, költségtérítés alapjának megállapításához és az szja adóalapkedvezmények érvényesítéséhez – kivéve a 25 év alatti fiatalok kedvezményét, melyről csak akkor szükséges nyilatkozni, ha a magánszemély nem kéri a kedvezmény érvényesítését, vagy csak részben kívánja azt igénybe venni. A nyilatkozat papír alapon, Adóelőleg Nyilatkozat Alkalmazáson (ANYA) keresztül a nyomtatvány elektronikus úton történő kitöltésével, kinyomtatásával és aláírásával; vagy az ügyfélkapun keresztül érhető el Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) használatával.
  • Külföldi adóügyi illetőségű magánszemélyek nyilatkozata az Szja kedvezmények érvényesítéséhez.
  • Ekho nyilatkozat alapvetően a művészet, média és sport területén foglalkoztatott személyeknek az ekho választásáról, valamint arról, ha az adóévben olyan jövedelmet szereznek, amely után az általános szabályok szerint teljesítik a közterheket.
  • Egyéni vállalkozónak az átalányadó választásának bejelentésére az alakuláskor van lehetősége. Kata adózás választása helyett a Kata adóalany a kilépés bejelentésekor 101E változásbejelentő nyomtatványon jelezheti a változást, míg a tételes egyéni vállalkozónak a 2153-as SZJA bevallásban kell nyilatkoznia, ha 2022-re az átalányadózás szabályai szerint szeretné teljesíteni az adókötelezettségét.

A Moore Global
A több mint 110 évvel ezelőtt egy londoni irodából induló Moore Global ma a világ egyik vezető tanácsadó és könyvvizsgáló hálózata. A világ több mint 100 országában jelenlévő hálózat több mint 600 független irodával rendelkezik, munkatársainak száma meghaladja a 30 ezer főt. A csoport árbevétele a legutóbbi pénzügyi év során meghaladta a 3 milliárd dollárt.

A Moore Global szolgáltatásai 2021 márciusától a hazai piacon is közvetlenül elérhetőek. A Moore Hungary már induláskor is csaknem 100 fős szakértői csapatával a tanácsadási szolgáltatások teljes körét kínálja az üzleti, pénzügyi, adó- és számviteli tanácsadás, illetve a könyvvizsgálat területén.

Gyorsan változó világunkban a Moore stratégiai iránymutatással és praktikus tanácsokkal támogatja ügyfeleit a bonyolult szabályozói és változó piaci környezet, valamint iparági adottságok átlátásában és megértésében, ezen keresztül pedig a legjobb megoldások megtalálásában.

 

 
További információ
Kocziha Andrea
tel: +36 30 699 5173
e-mail:
andrea.kocziha@mooreglobal.hu