TÚLJEGYZÉSSEL ZÁRULT A BAYER CONSTRUCT KÖTVÉNYKIBOCSÁTÁSA

TÚLJEGYZÉSSEL ZÁRULT A BAYER CONSTRUCT KÖTVÉNYKIBOCSÁTÁSA

Az MNB Növekedési Kötvényprogramja keretében megtartott aukción közel 30 milliárd forint új forrást vont be az építőipari cégcsoport

Jelentős befektetői érdeklődés mellett, névértéken közel 10 százalékos túljegyzéssel bocsátott ki kötvényeket tegnap a Bayer Construct Zrt. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának (NKP) keretében végrehajtott tranzakció során a társaság 29,62 milliárd forintot vont be új beruházások megvalósítására és korábbi hiteleinek refinanszírozására. A 10 éves futamidejű kötvényeknek az aukción kialakult átlaghozama 3,9211 százalék lett.

A tranzakciónak a kibocsátáshoz szükséges információs dokumentumok összeállításáért felelős pénzügyi tanácsadója a Moore Hungary Financial Advisory Kft. volt, a szervezői és forgalmazói feladatokat az Equilor Befektetési Zrt. látta el.

„A kötvénykibocsátás révén befolyt forrásokat korábban felvett forgóeszközhitelek kiváltására, valamint új beruházások megvalósítására fordítjuk – mondta Nemes István, a Bayer Construct Zrt. pénzügyi igazgatója. – Ez a forrásbevonás igen kedvező lehetőséget biztosít arra, hogy fokozott mértékben használhassuk ki az építőipar jelenleg zajló konjunktúrájában rejlő lehetőségeket. Cégcsoportunk eddig sem szenvedett hiányt a technológiai fejlesztések területén, számos világszínvonalú gyártási eljárást sikerült az elmúlt években a hazai gyárainkban megvalósítani. Az építőipar átalakulóban van, komoly szemléletváltásra van szükség annak érdekében, hogy fenntartható legyen a növekedés és a jövedelemtermelés, ez pedig beruházások nélkül nehezen elképzelhető.”

„A Növekedési Kötvényprogram a hazai vállalatok számára egy nagyon kedvező és hosszú távon kiszámítható finanszírozási forrást biztosít – magyarázta Huth Gabriella, a Moore Hungary ügyvezető partnere – Cégünk immár számos hasonló projektben vett részt, ezek közös tapasztalata volt, hogy az aukciókon elért kedvező hozam erősíti a kibocsátó cégek növekedési potenciálját.”

„A Bayer NKP kibocsátása során elért árazás igen kedvezőnek mondható, gyakorlatilag a 10 éves zéró kupon állampapírhozammal egyezik meg – mutat rá Volk Zalán, az Equilor vállalati pénzügyi tanácsadója. – Egy ilyen fix kamatozású hosszú távú konstrukció a jelenlegi folyamatosan emelkedő hozamkörnyezetben kiemelkedő előnyt jelent a kibocsátó számára.”

A Bayer Construct Zrt. és leányvállalatai a magyar építőipari, kivitelezői és fejlesztői piac egyik legmeghatározóbb cégcsoportja, amely több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik. Olyan nagy volumenű projektek kivitelezője, mint a Puskás Aréna, az Etele Plaza vagy az Agora Budapest, és jelentős referenciákkal bír a lakás- és irodaépítés, az ipari létesítmények, a kereskedelmi létesítmények, a sportberuházások, a közlekedésfejlesztés, továbbá a földmunkák és a vízépítés terén is. Tevékenysége a magyar piacon egyedülálló módon lefedi a teljes építőipari-ingatlanfejlesztési vertikumot az építőanyag gyártástól, az ingatlanfejlesztésen és generálkivitelezésen keresztül az ingatlanértékesítésig és üzemeltetésig.

Az MNB 2019. július elsején indult Növekedési Kötvényprogramjának keretében a jegybank összesen 1550 milliárd forint keretösszegben hazai székhelyű nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó (legalább B+) minősítéssel rendelkező kötvényeket vásárol, ezzel elősegítve, hogy a hazai vállalatok a bankhitelek mellett megfelelő mértékben támaszkodjanak más finanszírozási formákra is.