KOMOLY SIKERREL ZÁRULT A BAROMFI-COOP ZÖLDKÖTVÉNY-KIBOCSÁTÁSA

KOMOLY SIKERREL ZÁRULT A BAROMFI-COOP ZÖLDKÖTVÉNY-KIBOCSÁTÁSA

A zöld kötvényekből befolyt 23 milliárd forintból a kibocsátó környezetbarát beruházásokat valósít meg a következő két évben

A mai napon jelentős befektetői érdeklődés mellett, sikeresen bocsátott ki zöld kötvényeket a Baromfi-Coop Kft. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának (NKP) keretében végrehajtott tranzakció során a társaság 23 milliárd forintot vont be zöld célokhoz kapcsolódó beruházások finanszírozására. A 10 éves futamidejű kötvényekre mindösszesen 46,1 milliárd forintnyi befektetői ajánlat érkezett, az aukción kialakult átlaghozam 2,7331% lett.

A tranzakciónak a kibocsátáshoz szükséges információs dokumentumok összeállításáért felelős pénzügyi tanácsadója a Moore Hungary Financial Advisory Kft. volt, a szervezői és forgalmazói feladatokat az Erste Bank Hungary Zrt. látta el.

A zöld kötvényhez kapcsolódó beruházások 2021-2023 közötti időszakban zajlanak le, megvalósításuk nyomán a Baromfi Coop Kft. jelentős megtakarítást ér majd el a víz- és energiafelhasználásban, csökkenti a hulladékmennyiséget – részben a melléktermékek újrahasznosítása révén – és visszafogja az ammóniakibocsátását is.

„A menedzsment kiemelt küldetése a fenntartható baromfihús-termelés megvalósítása, a felhasznált természeti erőforrások maximális védelme. Ennek megfelelően a cégcsoport valamennyi jövőbeli beruházása kapcsán szigorú környezetvédelmi célok teljesítését irányozza elő” – hangsúlyozta Bárány Péter, a Baromfi Coop Kft. tulajdonos ügyvezetője.

A zöld kötvény kibocsátása két éven belül már a második jelentős kötvénytranzakciója volt a Baromfi-Coopnak: 2019 novemberében, szintén az NKP keretében került sor közel 30 milliárd forintos forrásbevonásra, amelyet a társaság részben akvizíciókra, részben új beruházásokra, részben pedig korábbi hitelek kiváltására fordított.

A Baromfi-Coop a Bárány család 100 százalékos tulajdonában lévő Master Good cégcsoport baromfitenyésztéssel foglalkozó vállalata. A Master Good csoport jelenleg Magyarország csirkehús-előállításának mintegy 40 százalékát biztosítja. A cégcsoport konszolidált árbevételének zöme belföldi és európai uniós értékesítésből származik, de kiemelkedő a Nagy-Britanniába és Kanadába irányuló export is. Vevői között alapvetően kitűnő hitelképességű multinacionális kereskedelmi cégek találhatóak, köztük az Iceland Foods, a TESCO-Globál, az Aldi, a Spar valamint a McDonald’s fő beszállítója, az OSI is.

„A zöld kötvény által hosszú távra, rögzített feltételekkel biztosított források egy újabb növekedési szakaszt nyitnak a Baromfi-Coop életében – tette hozzá Huth Gabriella, a Moore Hungary ügyvezető partnere. – A vállalatok zöld és fenntartható üzleti működésének finanszírozása, a természeti erőforrások védelme kiemelt jelentőséggel bír napjainkban. Ezért is volt öröm számunkra részt venni egy ilyen tranzakcióban, melynek nagysága ráadásul kiemelkedik a tavaly bevezetett zöld kötvény program eddig lezajlott kibocsátásai közül.”

„A Baromfi-Coop kötvények felé irányuló kimagasló befektetői érdeklődés nagyon fontos pozitív visszacsatolás volt a kibocsátó felé. Üzleti, stratégiai modellje, immáron zöld célokkal kiegészítve, töretlen bizalmat élvez a befektetők részéről, mely a kibocsátó számára nagyon kedvező forrásbevonási hozamszintben mutatkozott meg” – emelte ki Oravecz Kinga, az Erste Bank Tőkepiaci műveletek osztályvezetője.

„Az NKP során több tucat kötvénykibocsátásbában vettünk részt, ezért jó rálátásunk van a hazai piacra. Ez alapján mondhatom, hogy nagyon kevés olyan cég van hazánkban, amely ilyen felkészült szakmai menedzsmenttel, és érett és hosszútávú stratégiával rendelkezik. Ezért külön öröm volt ebben a kibocsátásban is velük együttműködni.” – tette hozzá Kozma András a Creditmanagement Group ügyvezetője.

„Korunk kihívása a fenntartható fejlődés. A Baromfi Coop Csoport környezettudatos fejlesztései is ezt a célt szolgálják. Örülünk, hogy munkánkkal közreműködhettünk ebben a forrásbevonásban” - emelte ki Szabó Tamás a Control Group Consulting Kft ügyvezető igazgatója.

„A környezeti, fenntarthatósági szempontoknak az élelmiszeripar egy különösen kitett ágazata, gondoljunk csak az üvegházhatású gázok kibocsátására, a vízhasználatra, a termelés ökológiai hatásaira. A Baromfi-Coop Csoport beruházásai a fenntartható körforgásos gazdasági modellt szolgálják, ezért az ezt támogató Zöld Finanszírozási Keretrendszer felállítása egy újabb mérföldkő a magyar zöld kötvény piacon. Örülünk, hogy szakértelmünkkel hozzá tudunk járulni ügyfelünk üzleti céljaihoz és ezzel együtt egy fenntarthatóbb és zöldebb gazdaság kialakításához”– mondta Döbrönte Katalin az MKB Consulting stratégiai tanácsadási üzletágának igazgatóhelyettese.